Skip to main content

15 години Ателие "Приказен свят" – изложба "Съкровища" в галерия "Сезони"

Точно в Денят на народните будители- 1 ноември, отново в гостоприемната за нас галерия "Сезони", Ателие "ПРИКАЗЕН СВЯТ"отбеляза подобаващо своят 15 ти рожден ден. Изложба "Съкровища" съпътстваща тържественото събитие, обедини усилията на децата в два проекта: Десет годишното участие в проекта на фондация "Детето и фолклора" - "Българската народна мъдрост по света" – илюстрации на гатанки и пословици, басни и приказки,  празници и светци, и проект "Буквите", на сдружение "Духовно огледало", с което Ателие "ПРИКАЗЕН СВЯТ" е в партньорство от самото начало - 30 чадъра с изписани на тях кирилицата и глаголицата, резултат от старанието на деца на възраст от 11 до 19г.

Празничната атмосфера бе нажежена допълнително и от наличието на огромна  торта – копие на плаката за самата изложба. Скъпи гости, оказали ни  честта да празнуват заедно с нас  бяха: Н.Пр. посланикът на Р.Чехия г-н Душан Щраух, Н.Пр. посланика на Р.Азербайджан г-жа Наргиз Гурбанова и Първи секретар в Посолството на Р.Турция у нас – г-жа Топчу. Всички те  връчиха и получените до момента награди от конкурси организирани от съответните държави, чиито представители се явяват. Много развълнувана от всичко случващо се, изложбата откри  г-жа Лилия Старева – д-р на философските науки и председател на фондация "Детето и фолклора".

Специално за събитието и във връзка с 15та годишнина от своето създаване, Ателие "ПРИКАЗЕН СВЯТ" учреди Орден за особени заслуги . За първи  път негови носителки станаха Анна Симеонова , Василена Трунчева и Никол Хагедорн – и трите възпитанички на Ателието повече от 10 години. Автор на ордена е проф. Богомил Николов – дългогодишен преподавател в НХА и носител на множество награди за своя труд , от  скоро и на най-престижната световна награда ANS "Sanford Saltus" 2017г., която се дава за изключителни постижения в медалната скулптура.

С пожелание да се множат успехите на Ателие "ПРИКАЗЕН СВЯТ" и още много време, живот и здраве, да творят децата в него, трите най-дълго обучавали се госпожици, заедно с -жа Антонова духнаха 15те свещички на празничната торта.