Skip to main content

Международната детска изложба по изобразително изкуство - Лидице, Чехия 2016

На 31 май 2016 г., в Галерията на Лидице, Чехия в най-тържествена обстановка се състоя награждаването на призьорите от 44то издание на Международната детска изложба по изобразително изкуство.

Ателие "ПРИКАЗЕН СВЯТ" за трети път от своето съществуване, става носител на отличието ,,Розата на Лидице‘‘, но за първи път това се случва в такава близост до невероятно красивата столица на Чехия – Прага.

Домакините и организатори на конкурса, както и лично г-жа Ивона Касалийска – куратор на изложбата, се бяха постарали събитието да бъде емоционално и запомнящо се и от деца, и от родители, като бяха осигурили много забавления в прекрасното градинско пространство на галерията.
Гости на тазгодишният празник бяха Министърът на култура, Министърът на образованието и Министърът на външните работи на Р.Чехия, както и представителят на UNESCO за Чехия.

В  44то издание на този ежегоден конкурс за детско творчество където темата беше ,,Училище. Образование‘‘,  участие са взели  18075 рисунки на деца от 77 страни по света. Сред индивидуалните награди ,,Златната роза на Лидице‘‘ бяха и тези за Никола Ръжев – 5г. и Жаклин Христова – 7г., възпитаници на Ателие "ПРИКАЗЕН СВЯТ" едва от тази учебна година. Никола има щастието лично да получи своята награда от председателя на журито г-н Зедник, както и да разгледа прекрасната експозиция. Спомен завинаги обаче ще остане в съзнанието му и от посещението на Мемориала в Лидице, където скулптурната композиция от 82 детски фигури навеки ще припомня ужасът от една война.