Skip to main content

Изложба "Полети" в Чешки център – София

На 7 ноември 2017 г. любезен домакин на изложба "Полети" на децата от Ателие "ПРИКАЗЕН СВЯТ" стана Чешкия културен център в София.

През 2014-2015 г. по покана на Сдружение "Духовно огледало", деца от Ателие "ПРИКАЗЕН СВЯТ" започнаха да работят по проект "Полети". По направени предварително рисунки бяха изработени 3D птици от велпапе, памучни шнурове, корк и други еко материали. Те бяха показани на изложба в Дом Витгенщайн – Виена, Българския културен институт – Будапеща и на Летище София – Терминал 2. В  гр.Берчето – Италия и на Детска Аполония – Созопол 2015 пък бяха нарисувани чадъри на същата тема, които станаха част от украсата на хотел Хилтън, София и БНТ по време на Детска Евровизия 2015. За първи път пред публика на тази изложба Ателието показва и  инсталация от нарисувани от неговите възпитаници тениски и рокли.

Откриването на изложбата бе предшествано от прожекция на специално направена за целта мултимедия отразяваща създаването на
отделните сегменти на различните инсталации на тема "Полети".

Началото на тържеството бе дадено от г-жа Катерина Хуртаева – директор на Чешкия център в София, която представи Н.Пр.г-н Йозеф Щраух  - посланик на Р.Чехия в България, едновременно домакин и гост на събитието. Той поздрави всички присъстващи в залата деца, родители и гости, и с радост връчи наградите на участниците в 44
Международен детски конкурс – Лидице 2016.

Изложбата на Ателие "ПРИКАЗЕН СВЯТ" бе уважена и от г-жа Янина Ганарович, трети секретар в посолството на Р.Беларус в София. Тя раздаде наградите на участниците в конкурса на Белоруския зелен кръст и връчи медал от същия конкурс на Самуил Матеев – 10 г.

Още награди на малките художници бяха връчени и от конкурси в Македония, Словакия, Сърбия, Япония и разбира се – България. Специални дипломи и благодарност от Ателието получиха и всички участници в проекта "Полети".

Висока оценка за сътвореното от децата на Ателие "ПРИКАЗЕН СВЯТ" се оказа и фактът, че изложбата продължи и след предвидената първоначално дата.