Skip to main content

Изложба "Моми и петли" – СБХ ул. "Шипка" №6

На 9 декември  фоайето на четвъртия етаж в емблематичната сграда на СБХ, на ул. "Шипка" №6, грейна с пъстротата на красивата, традиционна украса за женска глава и слънчевия символ в образа на петела.

В 85 рисунки, изпълнени с различни техники, деца от Ателие "ПРИКАЗЕН СВЯТ", показаха своите умения и респект към символите и характерните елементи  на българския фолклор. Изложбата стана повод за представяне и на многолистов календар за 2018г., която се явява юбилейна за Ателие "ПРИКАЗЕН СВЯТ". Страниците му са изцяло запълнени с рисунки отличени с първо място през последните пет години, като освен това са на деца, които и в момента посещават Ателието. Скъпи гости на тържеството бяха Н.Пр.  Наргиз Гурбанова – посланик на Р. Азербайджан в България, както и зам. Посланика на Р.Чехия у нас – г-н Ярослав Камаз. Те бяха така любезни да приветстват децата за тяхната изложба, впечатляващо – на български език, а също и да връчат награди пристигнали от техните страни, в отговор на успешното  участие на малките художници в съответните конкурси. 

Много емоции съпътстваха откриването на изложбата. Специално за случая изкуствоведът Димитър Грозданов направи встъпително слово. Събитието бе отразено подобаващо в бюлетина на СБХ – сигурен знак, че творчеството на децата от Ателие "РИКАЗЕН СВЯТ", по категоричен начин се приема и адмирира  от колегите художници както и с интервю в ефира на Детското БНР, с някои от участниците в изложбата.