Skip to main content

Ателие"ПРИКАЗЕН СВЯТ" на Великден в Истанбул.

В дните на Страстната седмица, та чак до Великден Велизара  Радева -11 г. и  Микеланджела  Петкова – 10 г. , г-жа Антонова – художник - преподавател и г-н Петков – управител на Ателие ,,ПРИКАЗЕН СВЯТ"ООД, присъстваха на откриването на изложба "Да бъде светлина" в Българския храм "Св.Стефан" -  Истанбул, Турция. 

Червеният иконостас, както и част от създадените преди време икони от възпитаници на Ателието, бяха център на експозицията, представена в новосъздадената крипта към забележителната Желязна  църква. За първи път тук се прави изложба и то от икони, сътворени от детски ръце – подчерта в интервю пред БТВ г-жа Таня  Костадинова – председател на Сдружение "Духовно огледало", по чиято покана  Ателие "ПРИКАЗЕН СВЯТ" гостува в Истанбул. Много искрени и чисти бяха емоциите завладели всяко българко сърце, разтуптяно пред тази светиня за народа ни. От близо и далеч, хиляди сънародници станаха  съпричастни с тържествата по случай Възкресение Христово, посрещнато в невероятната дори в  световен мащаб, обновена   българска  църква. Лично Н.Пр. г-жа Надежда Нейнски – посланик на Р.България в Турция, откри изложбата на малките творци и поздрави представителите на съответните школи. Мил жест на внимание, към всички нас, бе и поканата на Българската общност в Истанбул, да празнуваме заедно на самия Великден в Екзархийският дом в кв. Шишли  - уникален архитектурен комплекс, паметник на културата, един от материалните символи на българското културно-историческо наследство в Истанбул. С трепет и огромен респект децата разгледаха напълно съхранените мебели в кабинета на екзарх Йосиф, писалището, където е подписвал важни църковни документи, балконът от който в минути на почивка е съзерцавал Босфора, копие от фермана на султан  Абдул Азис – за учредяване на Българската екзархия.

Радушно посрещнати, щастливи от всичко случващо се, представителите на Ателие "ПРИКАЗЕН СВЯТ" не пропуснаха възможността да се насладят през дните на престой в Истанбул на разходка с корабче по Босфора, на посещение в Цистерната на Базиликата, да видят Осмото чудо на света – църквата "Св.София" , превърната в музей, Дворецът "Топкапъ", Синята джамия, макар и само от вън, да се опиянят от красотата на парк "Гюлхане", да  си  напазаруват от прочутите сладки и локуми.

Едно незабравимо пътешествие назад във времето - в историята на България, в историята на света … Христос воскресе!