Skip to main content

Ателие "ПРИКАЗЕН СВЯТ" във Виена и Будапеща - 2015

По покана на Сдружене "Духовно огледало" Ателие "ПРИКАЗЕН СВЯТ" се включи в проекта "Полети" със своите 11 птици и няколко пеперуди, двустранни 3D цветни пластики.

На 3 март – Националния празник на Р. България в Дом Витгенщайн, Виена станахме част от празника с нашата инсталация и в присъствието на г-жа вицепрезидента на Р. България – Маргарита Попова, както и на посланик на Р. България в Австрия г-жа Шекерлетова, българи живеещи във Виена се радваха на прекрасните творби на нашите деца, както и на самите тях. Ателие "ПРИКАЗЕН СВЯТ" бе представено от Александра Янкова – 8г. и Пламена Гергова – 10г., а на самото тържество към тях се присъедини и Марина Пендуркова – 9г. Децата сияеха от гордост и с тениски,  нарисуваните от тях  самите.

Много различни бяха забавленията, които съпроводиха тази наша изява. Невероятната къща на художника Хундертвасер, базиликата Св.Стефан, емблематичният виенски Пратер, музеят "Албертина" и Музеят на История на изкуството, както и Музейят за модерно изкуство – МУМОК са само част от чудесните изживявания от срещата на децата с един  много различен, но привлекателен  за тях свят.

В следващите дни експозицията, както и участниците в тези събития се пренесоха  на унгарска територия. В най-стария български културен  център– този в Будапеща, всички бяха най-сърдечно посрещнати от директора на Българския културен институт и неговия екип. Възможността да се порадваме на красотата на изящната унгарска столица бе съпроводена от хубаво време и добро настроение.

Паметни ще останат снимките от т.нар. Рибарски кули, църквата Св. Матиаш, Площада на героите, както и невероятно красивия Унгарски парламент, а  срещата  на нашите деца с децата от българската детска градина в Будапеща се превърна в истинско забавление.